Castratie
Prostaatkanker
Daar waar sterilisatie van een teefje duidelijke gezondheidsvoordelen oplevert zien we bij reutjes het omgekeerde gebeuren. Een reu die op jonge leeftijd gecastreerd wordt, heeft op latere leeftijd een verhoogd risico op prostaatkanker. Die kans wordt daarmee nog steeds niet heel groot maar er is wel een duidelijke risicotoename.
Hyperseksueel gedrag
Nu zijn er ook niet heel veel redenen om een reu al op jonge leeftijd te laten castreren. We krijgen nogal eens het verzoek om castratie omdat het reutje ‘rijdt’. Op jonge leeftijd is dit normaal hyperseksueel gedrag dat hoort bij de ontwikkeling tot een geslachtsrijpe hond. Teefjes vertonen dit gedrag ook in meer of mindere mate. Het moet in de opvoeding worden meegenomen dat u dit gedrag niet tolereert, net als het bijten in uw kuiten bijvoorbeeld.
Dominantie
Pups onderling, en ook volwassen honden naar pups toe, laten dit gedrag ook vaak zien als teken van dominantie. Bij pups op jonge leeftijd is het dan meestal een beetje oefenen en kijken hoever hij/zij kan gaan met het speelmaatje. Bij volwassen honden naar pups toe is het juist om duidelijk te maken: “Houd je koest ukkepuk, ik ben jou de baas!”
Afspraak maken
Sommige reuen zijn bij het bereiken van de volwassen leeftijd echter zo dominant dat het opvoeden lastig is. Instructeurs van de hondenschool kunnen in die gevallen nog weleens adviseren de reu te castreren. Dit is zeker een goede reden om met ons een afspraak te maken voor een operatie.
Uw reu wordt dan op het afgesproken tijdstip nuchter bij ons verwacht, dat wil zeggen dat hij 12 tot 15 uur voor de operatie voor het laatst gegeten heeft. Een operatiepatiënt mag altijd water drinken tot het laatste moment voordat u met hem naar de praktijk komt. Na een paar uur mag u hem alweer op komen halen om thuis verder te herstellen.