Nieuwe regeling voor het chippen en registreren van honden.

Sinds 2013 is het al verplicht om honden te chippen en registreren maar daar zijn sinds november 2021 enkele nieuwe eisen bij gekomen. Op de website www.ndg.nl kunt u alle informatie vinden.  Met deze nieuwe regeling worden de problemen met illegale hondenhandel aangepakt.

Gaat u een nieuwe hond kopen? Dan is het van het grootste belang dat u alleen een hond koopt als deze gechipt is, bij een portaal geregistreerd is en een officieel EU-dierenpaspoort heeft. Een fokker dient ervoor te zorgen dat de pups binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en een paspoort hebben. Na de aankoop dient u de nieuwe hond binnen 14 dagen op uw naam bij een aangegeven portaal te registreren.  Mocht er later iets wijzigen (adres/vermissing/overlijden van het dier) dan dient u dat binnen 14 dagen door te geven aan het portaal.

Haalt u éénmalig een hond uit het buitenland of krijgt uw hond een nestje? Dan moet u bij de RVO een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) aanvragen, ook voor niet bedrijfsmatig gehouden honden. Het is erg belangrijk dat dit gebeurt voordat u de hond laat chippen of een EU-paspoort aanvraagt bij de dierenarts, anders mag uw dierenarts uw hond niet chippen.

Alle fokkers en importeurs van honden dienen zich te registreren bij de RVO.

Het is verboden een hond te kopen als deze zaken niet in orde zijn. Ook de verkoper is in overtreding als de hond niet gechipt is, geen paspoort heeft en niet is geregistreerd.

De chip

De chip is een buisje zo groot als een rijstekorrel en is gemaakt van bio-glas. Elke chip bevat een unieke code, waardoor uw huisdier altijd herkenbaar is. Deze kan worden afgelezen met een zogenaamde chipreader.

Jaarlijks raken vele dieren vermist, om het dier zo spoedig mogelijk te herenigen met zijn eigenaar is het van groot belang dat het dier juist is geregistreerd.

Behalve honden en katten, kunnen ook dieren zoals fretten en papegaaien worden gechipt en ook vissen zoals Koi-karpers.