Sterilisatie poes

Als een poes 6 tot 7 maanden is, wordt ze voor het eerst krols. Ons advies is dan ook om op die leeftijd te steriliseren, dit kan al vóór de eerste krolsheid gebeuren.

Redenen om te steriliseren

Krolsheid, baarmoederontstekingen, ongewenst drachtig en melkkliertumoren.

Een gesteriliseerde poes wordt makkelijker dik. Geef een afgemeten portie voer.

Procedure

Op de afgesproken dag brengt u uw poes naar de kliniek. U dient ervoor te zorgen dat ze nuchter is sinds de vorige avond, ze mag wel drinken. Ze wordt klinisch onderzocht en gewogen. Vervolgens krijgt ze een pijnstilling-/narcose-injectie. Door middel van een kleine snede in de buik worden beide eierstokken (ovaria) verwijderd. Vervolgens wordt de wond met een onderhuidse hechting gesloten. Na een paar uur is ze weer wakker genoeg om naar huis te gaan.

Thuis

Thuis laat u haar op een rustige plek bijkomen. Diezelfde dag mag ze alweer een beetje eten, mocht ze daar behoefte aan hebben. De volgende dag mag ze weer gewoon eten.

Poezenpil

Een andere manier om krolsheid en dracht te voorkomen is het geven van de poezenpil. Deze mag niet gegeven worden vóór de eerste krolsheid en ook niet tijdens een krolsheid. Aangezien bij langdurig gebruik er een grote kans is op baarmoederontsteking en hyperplasie (vergroting) van de melkklieren, is dit alleen voor kortdurend gebruik een goede optie.