Gebitsproblemen bij honden en katten verdienen alle aandacht

Gebitsproblemen bij honden en katten komen vaker voor dan je denkt.

Gebitsproblemen zijn een veelvoorkomende kwaal bij honden en katten. Maar liefst 8 op de 10 honden en een groot aantal katten ouder dan 3 jaar hebben last van gebitsproblemen. Het is daarom belangrijk om de oorzaken te kennen, de symptomen te herkennen en te weten welke rol gebitsverzorging kan spelen in het verminderen van gebitsproblemen.

Oorzaken van gebitsproblemen bij honden en katten 

In veel gevallen is tandplak de oorzaak van gebitsproblemen. Tandplak is een onzichtbaar laagje op de tanden, bestaande uit voedselresten, slijm en bacteriën. Tandplak kan in 24 uur omgezet worden in tandsteen. Het ruwe oppervlak van de tandsteen vormt vervolgens een ideale basis voor nieuwe tandplak- en tandsteenaangroei. Waar tandplak relatief gemakkelijk te verwijderen is door goede verzorging van het gebit, kan tandsteen alleen verwijderd worden door het onder algehele verdoving van de tanden af te schrapen. Tandplak kan zorgen voor ontstoken tandvlees, wat zich weer kan uitbreiden en op de lange termijn kan leiden tot ernstige klachten, zoals verlies van tanden en kiezen of zelfs ontstekingen aan de vitale organen. Het is daarom belangrijk het gebit van je hond of kat schoon te houden.

Hoe kun je gebitsproblemen bij je hond of kat herkennen?

Hoewel een groot aantal honden en katten last heeft van gebitsproblemen, kan het lastig zijn om de gebitsproblemen te herkennen bij jouw hond of kat. Een belangrijke aanwijzing kan zijn dat je hond of kat minder eet en voornamelijk droge brokjes laat staan vanwege de harde textuur van de brokjes. Daarnaast wordt vaak ten onrechte gedacht dat honden en katten van nature een slechte adem hebben, terwijl een slechte adem juist een indicatie kan zijn van gebitsproblemen. Ook een bruine aanslag op de tanden wijst in veel gevallen op gebitsproblemen.

Gebitscontrole bij de dierenarts

Als je hond of kat last heeft van één of meerdere genoemde kenmerken, is het verstandig om naar de dierenarts te gaan voor een gebitscontrole en eventuele verdere behandeling.