Zowel in Druten als in Dreumel worden wekelijks operaties verricht. Dit kan een castratie of sterilisatie zijn, maar ook een navelbreukoperatie, dicht hechten van een wond, weghalen van een bult enzovoorts.

Voor de operatie

Als de operatie geen spoed heeft dan is het verstandig uw huisdier van te voren te laten vasten. In ieder geval vanaf de avond voorafgaand aan de operatiedag. Het komt regelmatig voor dat honden en katten gaan braken als bijwerking van het narcosemiddel. Drinken mag wel. Konijnen mogen niet vasten.

Na de operatieoperatie

Na de operatie houden wij uw huisdier nog een tijdje op de praktijk waar hij/zij rustig kan uitslapen. Zodra uw huisdier wakker genoeg is kan hij/zij mee naar huis. Uw huisdier kan eenmaal thuis, als gevolg van de narcose, nog wat wankel of slaperig zijn. Een rustige en veilige ligplaats (eventueel wat schemerig gemaakt), waar u uw dier goed in de gaten kan houden is daarom belangrijk. U kunt uw huisdier eventueel nog toedekken met een deken/kleed.

Wanneer mag uw huisdier weer eten?

Het is verstandig uw huisdier nog geen eten te geven voordat hij/zij helemaal goed wakker is. Dit is bijna altijd pas de dag na de operatie! Eenmaal goed wakker mag u hem/haar drinken en kleine porties eten geven. Eventueel kunt u bij ons op de praktijk wat licht verteerbaar voer meekrijgen.

Wanneer mag uw huisdier weer naar buiten?

Het is raadzaam om uw kat in ieder geval de hele dag van de operatie binnen te houden, het liefst ook nog een paar dagen na de operatie. Ze moeten toegang hebben tot een eigen, schone en lage kattenbak. Honden kunt u wel aangelijnd dezelfde dag meerdere keren kort uitlaten. De dagen na de operatie is het slim om nog niet al te lange afstanden af te leggen en zo min mogelijk inspanning te vragen van uw hond.

Voorkomen van bijten of likken aan de wond

Na de operatie is er veelal een wond, er moet voorkomen worden dat uw huisdier aan deze wond gaat likken of bijten en op die manier de wond kan infecteren. Op de praktijk kunt u een kraag, kap of petsuit (een soort rompertje) kopen om te voorkomen dat dit gebeurt.

U heeft medicijnen meegekregen

Indien u medicijnen heeft meegekregen, hoeft u daar pas de dag na de operatie mee te beginnen, deze medicijnen zijn namelijk ook al tijdens de operatie toegediend via injectie.

De hechtingen verwijderen

Als er knoophechtingen of nietjes zijn gebruikt om de wond dicht te maken dan moeten deze na ongeveer 10 dagen worden verwijderd door de dierenarts of de dierenartsassistente. Oplosbare hechtingen hoeven niet verwijderd te worden.