Sterilisatie

De leeftijd waarop een teefje voor het eerst loops wordt, is ongeveer 9 maanden. Een teefje wordt gemiddeld 2 keer per jaar loops, dit duurt 3 weken. Tijdens deze periode is zij aantrekkelijk voor reuen. Na een loopsheid kan schijndracht optreden. De melkklieren zwellen op en ze vertoont in meer of mindere mate nestgedrag; ze sleept bijvoorbeeld met speeltjes. Veel teefjes hebben tijdens deze periode ook minder eetlust en zijn wat lusteloos. Deze periode kan tot wel 3 weken aanhouden.

Redenen om te steriliseren

De belangrijkste reden om een teefje te laten steriliseren is de gezondheid op latere leeftijd. Wanneer een teefje vóór de tweede loopsheid wordt gesteriliseerd, is de kans op kwaadaardige melkkliertumoren op latere leeftijd te verwaarlozen. Daarbij komen baarmoederontstekingen niet meer voor en is de kans op het ontwikkelen van suikerziekte heel veel kleiner. Andere voordelen zijn geen ongewenste zwangerschap en geen schijndracht.

Bij sterilisatie op jonge leeftijd is het voldoende om alleen de eierstokken te verwijderen, de baarmoeder blijft intact.

Moment van steriliseren

Het is gebleken dat het steriliseren van teefjes van de grote rassen het beste kan gebeuren 3 maanden na de eerste loopsheid. Wanneer deze teefjes vóór de eerste loopsheid worden geopereerd is de kans groter dat zij later incontinent worden. Bij teefjes van middenslag- en kleine rassen geldt dit bezwaar veel minder.

Wanneer u besluit uw teefje te laten steriliseren neemt u contact op met onze kliniek voor het maken van een afspraak. Uw hond wordt dan op het afgesproken tijdstip nuchter bij ons verwacht, dat wil zeggen dat zij 12 tot 15 uur voor de operatie voor het laatst heeft gegeten. Nog diezelfde dag mag u haar weer op komen halen voor verder herstel thuis. U krijgt dan persoonlijk advies op maat.